Despre Manabu-dojo

Manabu-dojo este un dojo de aikido înregistrat la Fundaţia Aikikai (din Tokyo, Japonia), iar în România desemnează un grup de oameni care practică aikido în câteva săli din municipiul Bucureşti. Instructorul principal Florin Popescu deţine o diplomă de 6-dan primită de la Fundaţia Aikikai din Tokyo (numită impropriu şi Hombu-dojo). Acest grad este în prezent cel mai înalt grad recunoscut de Aikikai pe care l-a deţinut vreun aikidoka român până în prezent şi este suficient de înalt încât să permită instructorului principal acordarea de grade dan prin împuternicire directă de la sus-numita Fundaţie Aikikai. Diploma cea mai recentă a fost obţinută în 2013 prin recomandarea maestrului Norio Ikeda.

Din punct de vedere organizaţional, Manabu-dojo este dojo înregistrat în cadrul Fundaţiei Aikikai. Din punctul de vedere al evoluţiei clubului, a organizării antrenamentelor şi a relaţiilor interumane, clubul este şi în prezent o filială a Wakikai, organizaţia care îl are în centru pe maestrul Norio Ikeda. In acest spirit am numit clubul în cadrul căruia activez "Manabu-Dojo" (dojo-ul unde învăţăm).

Activitatea clubului Manabu-dojo este împărţită în câteva perioade, între care se află un mare gol:

1994.04 - 1996.03. In această prima perioadă instructorul avea numai gradul de 1-dan, astfel că, după chiar mai puţin de doi ani, a constatat că unii dintre oamenii care veneau la sală nu prea mai aveau ce învăţa de la el. Astfel s-a folosit de o oportunitate de a cerceta limba japoneză pentru a pleca în Japonia şi a învăţa mai mult.

1996.04 - 1999 toamna. Antrenamentele au continuat, fiind ţinute în devălmăşie de membrii clubului, sub conducerea a doi instructori. Din nefericire, cei doi instructori nu au avut posibilitatea de a le fi recunoscut nivelul în nici un fel şi nici posibilitatea de a participa la antrenamente susţinute de instructori sau maeştri mai importanţi, astfel încât după o vreme au fost nevoiţi să abandoneze antrenamentele şi să întrerupă activitatea grupului. In prezent unul dintre instructori continuă să se antreneze în Germania, iar celălalt studiază iaido în Bucureşti.

2007.04 - prezent. In prezent, instructorul are un grad mai înalt decât pe vremuri, este însă mai bătrân şi mai sucit, astfel încât destul de puţină lume doreşte să se antreneze împreună cu el. Insă cei care vin să se antreneze sunt în schimb cu toţii foarte silitori.

Ce s-a întâmplat cu instructorul?

Ajuns în Japonia în 1996, instructorul a continuat să se antreneze sub supravegherea maestrului Norio Ikeda din Toyonaka, pref. Osaka, astfel că la sfârşitul lui 2002 a obţinut prin examen gradul de al patrulea dan. Curând după aceasta, în iulie 2003 a obţinut gradul de doctor în filologie de la Universitatea din Kyoto, iar după încă o vreme a reuşit să se angajeze ca lector de limba japoneză la Universitatea din Kyoto. După o vreme însă s-a reangajat într-o întreprindere producătoare de părţi de autoturisme.

La inceputul lui 2007 instructorul a primit de la acelaşi maestru Norio Ikeda gradul de al cincilea dan, iar la scurtă vreme după aceasta a plecat înapoi în România, unde aproape imediat a reluat antrenamentele în clubul pe care îl părăsise.

Aproximativ şase ani mai târziu, în ianuarie 2013, instructorul Florin Popescu a primit, tot prin recomandarea maestrul Norio Ikeda, cel de-al şaselea dan.

Activităţile Manabu-dojo sunt centrate pe antrenamente într-un număr de săli din Bucureşti. Una dintre ele este sediul Centrului de Arte Marţiale şi Studii Asociate de pe lângă Universitatea din Bucureşti, o a doua este sala multifuncţională a organizaţiei SOS Satele Copiilor, aflată pe Calea Floreasca, în apropiere de staţia de metrou Aurel Vlaicu.

Despre C.A.S.A. (Centrul de Arte Marţiale şi Studii Asociate)

CASA este un centru de studiu care activează în cadrul Universităţii din Bucureşti, care a furnizat permanent spaţiul şi condiţiile necesare desfăşurării antrenamentelor clubului nostru Manabu-dojo. CASA este coordonat de Lector Dr. Ghiocel Bota.

Obiectivul activităţii CASA este adâncirea înţelegerii artelor marţiale orientale prin practică propriu-zisă. lntr-un viitor apropiat se aşteaptă ca acest centru să înceapă şi proiecte ştiinţifice referitoare la studiul aspectelor culturale, educative şi psihologice ale artelor marţiale.

Sediile de activitate sunt:

-sala numită Dojo Nr. 1, aflată la etajul 1 al Corpului A din Căminul de Studenţi din Bd. Mihail Kogălniceanu Nr. 34-36 (între sediul Facultăţii de Drept şi Opera Română).

-sala multifuncţională a organizaţiei SOS-Satele Copiilor, aflată în Calea Floreasca nr. 165.

In ce mă priveşte pe mine, autorul acestei pagini de net, activitatea principală făcută în cadrul CASA este cea de instructor de aikido în cadrul unuia din cluburi.

CELOR INTERESAŢI SĂ PARTICIPE LA ANTRENAMENTE

Aşteptăm cu bucurie pe oricine este interesat să participe la antrenamente, cu câteva condiţii:

1. Sarcinile de antrenament sunt astfel gândite încât să garanteze participantului energic şi atent un progres rapid şi sigur. Este nevoie însă neapărat de atenţia şi participarea permanentă la antrenament a fiecăruia.
2. Nu este nevoie de costum de antrenament imediat. Pentru început sunt suficiente un tricou cu mânecă lungă (fără decolteu) şi nişte pantaloni lărguţi fără accesorii metalice, curate şi bune de tăvăleală.
3. Inainte de primul antrenament, noii veniţi vor completa o cerere de înscriere în care se angajează să menţină un număr de condiţii minime de participare (disciplină, curăţenie, prezenţă, etc.). Cererea se poate descărca de aici.

INAPOI